NO LIMITS …. DENK GROOT!  

Voor ondernemers die anders en groter denken. Ondernemen is een uitdaging, een topprestatie. Geen dag is hetzelfde en je hebt altijd rekening te houden met de veranderingen om je heen. Anticiperen op je omgeving is essentieel om te ondernemen. Om dit alles te realiseren ervaar je vast ook wel eens tegenwind. Denk daarbij aan factoren als tijd, kennis, ervaring en geld.

Hoe ga je met deze vraagstukken om? Ik zet deze drie even voor je op een rij.

Lees meer

Alicedesign: “Ik heb veel meer in mijn rugzak door Ondernemen Werkt”

Alice Vreeker (1973) woont in Oterleek en is edelsmid. Ze startte met Ondernemen Werkt! in het najaar van 2015. Haar specialiteit: van oude sieraden een nieuw, eigentijds sieraad maken. Haar bedrijf heet Alicedesign: www.alicedesign.nl

‘Van mijn vaste baan als inkoper bij een juwelengroothandel kreeg ik al een tijdje geen energie meer. Het idee om voor mezelf te beginnen zat al veel langer in mijn hoofd. In mijn vrije tijd maakte ik al sieraden; ik ben opgeleid als edelsmid. Maar toen de crisis kwam, koos ik toch voor de stabiliteit en het gemak van een vaste baan, ook omdat ik twee jonge dochters heb. Maar midden 2015 hakte ik toch de knoop door om voor mezelf te beginnen en zei ik mijn baan op.

In september 2015 begon ik met Ondernemen Werkt! Wat mij aantrok in het programma, is dat het alle facetten van het ondernemerschap belicht; van koude acquisitie, marketing en financiën tot gespreksvoering en persoonlijke styling. Het heeft me veel gebracht. Ik ben niet alleen persoonlijk gegroeid, maar ook als ondernemer. Ik heb veel meer in mijn rugzak door het traject. En doordat we elke week samen kwamen, kreeg ik mijn pitch steeds scherper en kwam er ook meer focus in wat ik wel en niet wil doen. Maar ik heb er ook een heel fijn netwerk aan overgehouden van collega-ondernemers die het traject samen met mij volgden. Juist doordat we allemaal heel verschillende specialiteiten hadden, konden we veel van elkaar leren. We komen nog steeds regelmatig samen om intervisie te houden, maar ook om gewoon lekker te kletsen en wat te drinken.

Alicedesign groeit gestaag. Mijn idee van het vermaken van oude sieraden tot iets nieuws moet echt landen bij mensen, want ze kennen het nog niet, en dat heeft tijd nodig. Maar het concept wordt wel heel goed ontvangen. Ik laat mijn gezicht veel zien bij beurzen, verenigingen en activiteiten voor ouderen. Overal waar ik kom, vertel ik mensen wat ik doe. Ik ben gewoon áltijd Alicedesign. In loondienst deed ik om 5 uur de deur dicht en was het mijn pakkie-an niet meer, maar als ondernemer ben ik 24 uur per dag met mijn bedrijf bezig.

Als ik andere startende ondernemers iets mag meegeven, dan is het dit: werk aan je netwerk en breid dat uit. En ga het doen, ga ondernemen, ga aan de slag. Gewoon doen!’

Ook benieuwd wat Ondernemen Werkt! voor jou als startende ondernemer kan betekenen? Bekijk de Trainingen voor ZZP’ers.

Jouw successen zijn er om gevierd te worden!

Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Je krijgt een BTW nummer en hoppa je bent directeur van je eigen onderneming. De website is klaar, visitekaartjes gedrukt, de eerste flyer is er om verspreid te worden. Kortom je bent er helemaal klaar voor. En dan wordt het soms stil (gelukkig niet altijd). Je vrienden en kennissen hadden toch gezegd dat ze zeker klant bij jou zouden worden. Waarom blijven ze? Hebben ze geen geld of nu even geen behoefte aan jouw product of dienstverlening. Of was het een loze kreet om jou vooral dat succesvolle ondernemersgevoel te geven.

Lees meer

FIXAR de adviseur voor al uw mac apparatuur

“Ondernemen Werkt! was voor mij de stok achter de deur om door te pakken”

Fulco Bakker woont en werkt in de binnenstad van Alkmaar. Ondernemen Werkt! kwam op zijn pad in september 2014. Met zijn bedrijf Fixar biedt Fulco ondersteuning voor particulieren en bedrijven die werken met Apple-producten. www.fixar.nl  Lees meer.

‘Toen ik met Ondernemen Werk! startte, had ik al een ondernemersplan. Ik maakte gebruik van de Startersregeling van UWV en in de voorbereidingsperiode die daarbij hoort, schreef ik mijn plan. Fixar bestond dus al toen ik aan Ondernemen Werkt! begon. Daarvóór had ik een vaste baan als systeembeheerder bij een bedrijf dat ook een retailtak had. Doordat het niet goed ging met het retaildeel, moesten er mensen weg, en daar was ik er een van. Ik had een paar jaar eerder al met het idee gespeeld om voor mezelf te beginnen en ik zag nu dus een kans om dat echt te gaan dóén. En ik heb die kans gegrepen.

Alle aspecten van het ondernemerschap komen voorbij tijdens Ondernemen Werkt!. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Bijvoorbeeld van de workshop over verschillende persoonlijkheidstypes, dominant versus subdominant en extravert tegenover introvert. Hoe herken je wat voor type iemand is en hoe ga je vervolgens het beste met hem of haar om? Soms lig je zo ver uit elkaar, dat je maar beter helemaal niet samen kunt werken. Ook het sparren en de intervisies met mijn collega-ondernemers vond ik waardevol. Iedereen heeft zijn eigen leermomenten, en je leert ook weer van andermans leerpunten.

Over sparren gesproken, in het begin ben ik veel naar netwerkbijeenkomsten gegaan en ik ben lid geworden van het Noord-Hollands Ondernemers Netwerk, ook omdat veel mensen uit mijn doelgroep daar lid van zijn. Ik zou iedere startend ondernemer zelf ook aanraden om veel te gaan netwerken. Het gaat er niet om dat je een opdracht binnenhaalt, netwerken is juist luisteren, sparren, leren en nieuwe kansen zien, ook voor anderen. En nieuwe mensen leren kennen, dat is toch altijd leuk?

Doordat Ondernemen Werkt! zo’n intensief traject is, een halfjaar lang elke week, was het voor mij echt een stok achter de deur om door te pakken met Fixar. Dat heeft mij erg geholpen. Met Fixar gaat het nu dan ook boven verwachting goed. Ik geniet enorm van het vrije ondernemerschap. Ik heb allerlei soorten klanten: kleine zelfstandigen, huisartspraktijken en reclamebureaus, maar ook particulieren. Of juist wat grotere bedrijven die op Windows draaien en ook een vormgeefafdeling hebben met Macs waar de systeembeheerders niet zoveel kaas van hebben gegeten. Aan koude acquisitie hoef ik niet te doen, en ik heb tijdens Ondernemen Werkt! ook geleerd dat dat niet zo mijn ding is, haha! Maar serieus, ik zag een beetje op tegen het ondernemerschap, maar ik vind het echt heel leuk. Het is me 100% meegevallen.’

Wat vond Fulco van het traject Ondernemen Werkt!