“Het samen optrekken en ervaringen delen deed het ‘m”

Lex de Kruif (1961) woont in Alkmaar en is eigenaar van Houdbaar Ondernemen, MVO-adviseur bij de Prisma Advies Groep en mede-oprichter van het platform mvoambitie.nl. Hij nam deel aan Ondernemen Werkt! in 2014.

‘Ik heb in maart 2014 mijn bedrijf opgericht: Houdbaar Ondernemen. Ik had tot dan toe in loondienst gewerkt en ik was altijd al bezig in de hoek van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Eind 2013 werd ik boventallig verklaard: hèt moment om voor mezelf te beginnen. Ik kon gebruik maken van de Startersregeling van UWV. Ik schreef me in bij de KvK en daar hoorde ik over Ondernemen Werkt!. Ik startte daarmee in de lente van 2014.

Samenzijn met andere ondernemers bij Ondernemen Werkt!
Wat voor mij goed werkte aan Ondernemen Werkt! was het wekelijks samenzijn met de andere ondernemers; het sparren, leren en inspiratie opdoen met en van elkaar. Natuurlijk stak ik ook wat op van de workshops, maar vooral het intensief samen optrekken en kennis en ervaring delen met elkaar deed het ‘m. Tijdens Ondernemen Werkt! kwam ik ook in contact met de Prisma Advies Groep, een samenwerkingsverband van zelfstandige bedrijfsadviseurs waar ik me bij aan mocht sluiten. Op verschillende vakgebieden helpen we MKB-ondernemers in Noord-Holland. Iedere adviseur heeft zijn eigen specialiteit en ik ben de MVO-man.

Platform mvoambitie.nl is ontstaan tijdens Ondernemen Werkt! 
Nog iets moois dat uit Ondernemen Werkt! is voortgekomen, is het platform mvoambitie.nl, dat ik samen met Marcel Koopman, een mede-cursist, heb opgericht. Op mvoambitie.nl kunnen bedrijven niet alleen kijken waar ze nu staan met MVO, maar óók hun ambitie op het gebied van MVO uitspreken. Hoe duurzaam ondernemen ze, en hoe kan het nog duurzamer? Bedrijven kunnen lid worden van mvoambitie.nl en dan helpen we ze om geld te verdienen door stappen te zetten met MVO.

Hoe het gaat met mijn ondernemerschap? Goed! Ik kan ervan rondkomen. Maar, eerlijk is eerlijk: ik ben vaak druk en wat ik doe is niet allemaal betaald. Ik ben bijvoorbeeld lid van Duurzaam Heiloo en ook voorzitter van Duurzaam Ondernemen in Noordwest Holland. Leuk om te doen, ook al staat er geen inkomen
tegenover. Het zorgt er wèl voor dat ik meer mensen sneller stappen laten zetten op het gebied van MVO. En daar krijg ik weer energie van!

Ik heb wel een paar tips voor andere startende ondernemers. Stel niet uit en doe vandaag wat je vandaag kunt doen. Mail niet maar bel, want papier lacht niet. Laat je helpen: je weet echt niet alles en het is veel leuker om je ondernemerschap samen met anderen te beleven. En dan vergeet ik nog bijna het belangrijkste! Blijf lachen.

Laat een reactie achter